I ett svenskt klimat är vinterdäck ett måste. Hos oss på Nordendäck kan du hitta bra däck till bra pris!

Vi har de senaste åren haft flera vintrar med hårt klimat och mycket snö som fått de flesta att inse att en uppsättning med bra vinterdäck är ett måste. Vi har dessutom en lag i Sverige som säger att det är krav på vinterdäck, eller likvärdig utrustning mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Viktigt att tänka på är att det minsta tillåtna mönsterdjupet under denna period är 3 mm. När det kommer till vinterdäck som är dubbade så är dessa tillåtna mellan 1 oktober och 15 april. Man kan även få använda dubbdäck under andra perioder med om det är vinterväglag, eller förväntas bli det.

Hos oss kan du hitta däck som passar din bil, antingen med dubbar eller så kallade friktionsdäck. Friktionsdäck kan du använda året om. Vilken sort som passar din bil beror på rådande omständigheter. På sommaren behöver man sommardäck och på vintern vinterdäck. Utgå från vilka förutsättningar just du har, samt vad för användningsområde och egenskaper din bil har. Vi hjälper dig att hitta rätt däck som har rätt mönsterdjup och kan ge dig råd om hur du ska sköta dina däck.

Mönstringen på vinterdäck är mycket bättre lämpad för det väglag vi har samt att gummiblandningen som ett vinterdäck består av tål mycket lägre temperaturer. Vi erbjuder dig bra däck som uppfyller dessa kriterier.

Om man använder sig av antisladdsystem så kan man använda vinterdäck utan dubbar, men man ska vara medveten om att däck med dubbar ger bättre grepp, samt att trafikverket har påvisat att dödsrisken på hala vägar vintertid och utan antisladdsystem näst intill blir halverat med dubbdäck. Därför kan du hos oss välja vilket som passar din körstil och fordon.

Något som är viktigt att göra varje vinter är att se över sina befintliga vinterdäck, då det blir naturligt slitage på dem. Om de är mycket slitna så krävs det längre bromssträcka vilket kan vara farligt i många situationer under vinterhalvåret. Exempelvis så krävs det ungefär tio gånger längre nödbromsning för att stanna på polerad is, mot vad det gör på en torr sommarväg. Därför kanske du ska fundera på om du inte ska ta och köpa nya däck hos oss, för att undvika olyckor.

Livslängden på däck påverkas av olika faktorer så som körstil och vad för hastighet du har. Det påverkas även av årstiden, vilken sorts bil du har samt vägbeläggning och vad för inbyggd slitstyrka däcket har. Våra däck håller hög kvalitet och du kan känna dig säker när du ligger ute och kör vintertid.

För att få en förlängd livslängd på dina nyinköpta däck så montera dem på hösten, det ger dessutom en bättre säkerhet i trafiken.

När du byter däck och ska förvara de du inte använder, lagra dem mörkt, svalt och torrt. Glöm inte att tvätta bort vägsaltet. De håller mycket längre då.

Behöver du mer råd om vad för däck just du behöver så tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna då vi vill att du ska hitta rätt däck till rätt pris.