Bilförsäkringar

Med en bra bilförsäkring får du ett bra skydd för dig och din bil. Det finns ett par olika bilförsäkringar så som den obligatoriska trafikförsäkringen som ersätter personskador och skador på annans egendom eller så kan du välja halvförsäkringen som innefattar trafikförsäkring och ett visst skydd för fordonet och så finns helförsäkringen som ger dig det allra bästa skyddet för din bil.

Vad ska man tänka på då man väljer försäkring?

Först måste du fundera på vad du vill ska ingå i den försäkringen du letar efter. Vill du ha ett fullt skydd för din bil eller räcker det med en mindre försäkring för dig och din bil?

Priset på en försäkring varierar dels beroende på vad för typ av försäkring man väljer till sin bil, men även vilket bolag man väljer att försäkra sin bil hos. Det kan skilja sig ganska mycket i pris hos de olika bolagen och det skiljer sig även olika år.

Har man exempelvis sina andra försäkringar tecknande i ett särskilt försäkringsbolag så kan de ibland ha rabatter ju fler försäkringar man väljer till. Det kan även vara en fördel att ha alla sina försäkringar samlade på ett ställe. Ibland är det även så att din hemförsäkring täcker sådant som sker med bilen, exempelvis stöld ifrån bilen. Samtidigt är det mycket viktigt att jämföra olika försäkringsbolag, då det kan skilja i pris även med rabatter. Du kan även prata med din bilhandlare som tillhandahåller just ditt bilmärke och har försäkringar som gäller just det märket.

 

Det finns många sätt att jämföra försäkringar på. Nu när vi har full tillgång till internet så är det enkelt att gå ut på nätet och jämföra mellan de olika försäkringsbolag du själv funderar på att använda dig av.Du kan även ringa eller maila dem och be om fullständiga villkor och pris för att sedan i lugn och ro hemma kunna jämföra de olika försäkringsbolagen.

Välja försäkring

Så hur ska du tänka då du ska välja en försäkring till din bil. Först måste du fundera på vad just du vill ha ut av en försäkring.  Det beror lite på med vad du har för slags bil. Ju dyrare bil, ju större försäkring är att föredra om det skulle inträffa något. Då är en helförsäkring att föredra. En helförsäkring täcker in ganska så mycket som kan ske med din bil. Med en helförsäkring ingår nämligen allt som ingår i både trafikförsäkring och halvförsäkring. En helförsäkring tecknas oftast för bilar som inte är äldre än tio år, men den kan även tecknas för äldre bilar, det beror på värdet på din bil och skaderisken.

Så viktigt är att titta på pris och prestanda i försäkringen. Det är lätt att fastna på vad det kostar, det kan variera väldigt mycket och man ska inte glömma att titta på innehållet i försäkringen.

När du tittar på vilka försäkringar som är de billigast är det dessutom viktigt att titta på vilka villkor som finns i försäkringen. Köper du en helt ny bil ingår oftast vagnskadegaranti, men väljer du att köper du en begagnad bil så behöver du köpa en vagnskadeförsäkring som ingår i en helförsäkring

Har du en äldre modell eller en bil som är sliten och begagnad så är det smartare med en billigare variant. Såvida inte värdet anses vara ganska högt på just den bil du äger. Det kan räcka med en halvförsäkring på en bil som är värd mindre.

En trafikförsäkring är det billigaste alternativet du kan välja, förutom den försäkring man får om man väljer att ställa av bilen. En trafikförsäkring är något alla bilägare måste ha om fordonet är i bruk. Detta enligt trafikskadelagen.

 

Utöver dessa vanliga försäkringar så kan du köpa till extra försäkringsskydd i form av olika sorters tilläggsförsäkringar det finns exempelvis vägassistans som ger dig ersättning eller direkt hjälp när det inte går att köra med bilen, trafikolycksfallsförsäkring, självriskreduktion vid skadegörelse och självriskreduktion vid viltkollision. Det finns även ett tillval i halvförsäkringar som ofta går under namnet allrisk. Detta är något som ingår för bilar som är högst åtta år. En  allrisk innebär att du kan få ersättning för vissa skador som haft ett mycket snabbt förlopp och som du inte kan ha förutsett Exempel på sådana skador är bland annat om inredningen i bilen blir skadad i samband med att man fraktar varor eller om man råkar tanka fel bränsle så som bensin i stället för diesel. Även skador på bilnyckeln ingår.

Så behövs det en tilläggsförsäkring till din bil då? Det beror faktiskt på hur mycket du kör den. Använder du bilen mycket och är beroende av den kan det vara en mycket bra idé att ha extra olycksfalls- och hyrbilsförsäkring. Se dock till så att du inte är dubbelförsäkrad. Försäkringsbolagen erbjuder ofta olika paket med tilläggsförsäkringar. Hör efter vad som ingår i just de paket du är intresserad av.

Om du har valt en försäkring hos ett försäkringsbolag och sedan inser du att det inte var rätt försäkring eller bolag för dig så är det så att bilförsäkringar gäller i regel i ett år och därefter kan du byta till ett annat försäkringsbolag vid förfallodagen och även när du byter bil.

Innan du börjar jämföra priser på olika sorters försäkringar så är det bra att ha bestämt dig för vilken sorts av de olika försäkringarna du vill ha. Det är onödigt att jämföra en helförsäkring mot en halvförsäkring när det gäller priset.

  

Texten ovan ser inte ut som den bör med korrekta rubriker. Redigering pågår, då sidan gör lite som den vill när jag försöker lägga in det med korrekta rubriker